Boedapest stond al lange tijd op mijn to-do lijst binnen Europa, en vorige week was het eindelijk zover. Een vergelijking van alle vliegticketprijzen maakte dat we besloten Boedapest in één lange dag te bezoeken. Wat hadden we geluk met een prachtige zonnige herfstdag in oktober! Ik geef je een kleine sfeerimpressie van onze dagtrip naar deze prachtige stad.

05:30 uur was het moment van de wekker om op tijd de trein te pakken richting Eindhoven Airport. Ondanks meerdere overstapmomenten verliep de reis soepel en kwamen we aan op het vliegveld. We proberen voor dagtrips en korte reizen de bagage tot rugzakken te beperken, waardoor we lekker snel ingecheckt waren. Boedapest, here we come! Eenmaal aangekomen in Boedapest rond 11:00 uur kochten we vrij eenvoudig een kaartje voor bus 100E richting Kalvin tér in het centrum van Boedapest voor omgerekend 2,50 euro per persoon. Ongeveer 40 minuten later kon de dag echt beginnen met een bezoek aan Nagy Vásárcsarnok, oftewel de Grote Markthal. We hadden inmiddels behoorlijke trek en bestelden goulash, worst, geroosterde aardappelen en homemade citroenlemonade.

Na dit oplaadmoment liepen we richting Gellért Hill over een brug, met een prachtig uitzicht over de stad. We wandelden langs een van de vele thermale baden die Boedapest rijk is (die je zeker moet bezoeken als je meer dan een dag te besteden hebt) de heuvel op richting het vrijheidsbeeld. Dit was een pittige wandeling omhoog. Onderweg zijn er meerdere uitkijkplekken die prachtige plaatjes opleveren van de stad. Helaas hebben we niet het allerhoogste punt bereikt vanwege werkzaamheden aan het beeld, maar was het de inspanning alsnog helemaal waard!

We vervolgenden onze wandeling richting het Fisherman’s Bastion Halászbástya. Ons plan was om de tram omhoog te nemen, maar ook die was aan een onderhoudsbeurt toe, waardoor we te voet verder gingen. Na de heuvels van Gellért viel deze helling redelijk mee en als je wordt beloond met deze plaatjes maakt het wat ons betreft alle moeite waard:

Na een rust en uitkijkmoment liepen we rond 13:30 uur op ons gemak naar beneden richting de Donau, waar je prachtig uitzicht hebt op Országház, het Hongaarse Parlementsgebouw. Via de brug Margit híd zijn we richting het parlementsgebouw gewandeld waar we in het zonnetje hebben genoten van al het uitzicht. Dit bracht ons bij het indrukwekkende monument Schoenen aan de Donau, waar zestigtal metalen schoenen langs de kade zijn geplaatst. Hiermee wordt herdacht dat Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog na het uitdoen van de schoenen de Donau werden ingeschoten.

Inmiddels was het rond 16:00 uur, dus we besloten nog wat te eten voordat we weer richting de Airport moesten. We aten bij Belvarosi Disznotoros een heerlijke combinatie van braadworst, leverworst en bloedworst met mosterd en gekruide aardappelpuree. Dit was alles wat we nodig hadden na een intensieve dag lopen en sightseeing. Met een goed gevulde buik pakten we de bus en na enige vertraging het vliegtuig weer terug richting Schiphol, waar we na nog een laatste treinrit rond 01:00 uur weer thuis waren.

Wil je meer lezen over onze reizen? Hou dan onze travel pagina in de gaten voor onze reisupdates!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.