Merk je weinig van je inspanningen in de sportschool, ook al hou je je netjes aan een voedingsschema en ga je een aantal avonden per week trouw trainen? Het kan zijn dat je wellicht wel vaak genoeg traint, maar niet alle principes toepast die nodig zijn om vooruit te blijven gaan. In dit artikel lees je mogelijke redenen hiervoor en wat je kunt doen om jou training weer optimaal te maken!

  1. Je traint minder dan je eigenlijk aankan: het kan zijn dat je trainingsprikkel onvoldoende je spier prikkelt, oftewel: je spieren zijn te veel gewend geraakt aan de inspanning die je levert waardoor je lichaam zich niet meer aanpast aan de inspanning. Het is belangrijk om je spieren net wat meer te prikkelen dan je normale belastbaarheid is, waardoor de spier zich gaat aanpassen aan de nieuwe inspanning en je dus vooruitgaat in je belastbaarheid. Dit principe heet overload creëren en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je je trainingsschema steeds veranderen door vaker of intensiever te trainen: bij cardio oefeningen kun je bijvoorbeeld op een hoger percentage van je maximale hartfrequentie trainen en bij krachttraining kun je het gewicht vergroten, het aantal herhalingen en rustmomenten veranderen of de soort oefeningen aanpassen.
  2. Te snel na inspanning trainen: het komt vaak voor dat mensen na een intensieve training onvoldoende rust nemen, waardoor je je lichaam niet de gelegenheid geeft om voldoende te herstellen van je eerdere trainingsinspanningen. Je lichaam is zodanig ingesteld dat je na een flinke fysieke inspanning sterker terugkomt dan je beginniveau: dit principe wordt supercompensatie genoemd. Een te snel getimede training na eerdere fysieke inspanning kan leiden tot achteruitgang in sportprestaties en kan leiden tot overtraining.
  3. Te laat na inspanning trainen: helaas kun je ook te lang wachten met trainen na eerdere training, waardoor het effect van je eerdere inspanning weer terugkeert naar je oude beginniveau. Te lang inactief zijn leidt helaas dus tot stagnatie, omdat je dan als het ware steeds opnieuw begint met je workout-routine. Dit gebeurt niet meteen als je een keertje een workout overslaat, maar wel als je vaker je trainingen overslaat of uitstelt, dus hou zo veel mogelijk je ritme vast.
  4. Te hoge verwachtingen: het kan zijn dat je tot nu toe geen last hebt gehad van de eerdere genoemde punten, dat je als een speer vooruit ging toen je begon met trainen en nu veel harder moet werken voordat je weer verschil ziet. Dit noemen we het principe van de verminderde meeropbrengst, wat inhoudt dat het trainingseffect eerst veel groter is, maar langzaam afvlakt naarmate je meer traint en gewend raakt aan de nieuwe belastbaarheid. Het wordt dus steeds moeilijker om resultaten te bereiken als je fitter wordt. Het helpt om te weten dat dit moment bij elke sporter komt en het is belangrijk hier niet door ontmoedigd te raken. Probeer je sportverwachtingen en -doelen bij te sturen naarmate je je eerste grote vooruitgang hebt bereikt.
  5. Je traint niet specifiek genoeg: tenslotte zou het ook kunnen zijn dat je in de sportschool andere spiergroepen of bewegingen traint dan dat je nodig hebt in de andere sporten die je beoefent, waardoor je gestelde doel misschien helemaal niet haalbaar is. Het kan lonen om goed te kijken welk sportief doel je precies wil bereiken en daar met specifiekere oefeningen en een realistisch tijdspad voor gaat trainen in de sportschool, zodat je training ook daadwerkelijk bijdraagt aan je sportprestatie en je gewenste doel.

Wat doe jij om je jezelf uit te blijven dagen en hoe ziet je workout er in de sportschool precies uit? We horen het graag in de comments of via sociale media! Neem ook eens een kijkje op de sport en actief pagina voor meer tips, workouts en actieve uitjes.

Bron omslagfoto: Wallpaperflare

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.