Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om op een filmset te staan of aan een reclame of videoclip mee te werken? Als figurant krijg je als ‘normaal persoon’ de kans om een écht kijkje achter de schermen te nemen, te ervaren hoe een draaidag er aan toe gaat en om bekende acteurs van dichtbij aan het werk te zien. Ik heb een aantal keer mogen figureren in een muziek videoclip en een aantal reclames. Hoe dat er aan toe ging lees je hier!

Als je graag series, film of muziekvideo’s kijkt heb je al ontzettend veel figuranten aan het werk gezien, zonder dat het je ooit is opgevallen. Figuranten hebben geen inhoudelijke rol in een scène, maar ze zijn wel onmisbaar als je een goede film of serie wil maken. Het ziet er namelijk heel onrealistisch uit als acteurs door verlaten straten lopen of in een leeg restaurant zitten. Als figurant kan je verschillende taken hebben: zo kan het de ene keer zijn dat je een gast bent die wat eet in een restaurant, soms moet je heen en weer lopen of moet dansen om het plaatje helemaal af te maken. Dit kan betekenen dat je niet of niet herkenbaar in beeld komt, maar dat alleen je ‘aanwezigheid´ of beweging in beeld komt. Soms komt het voor dat je een korte tekst hebt in een rol, dit wordt dan een edelfiguratie genoemd.

Het leuke aan figureren is dat bijna iedereen het zou kunnen doen, omdat ze graag mensen met een divers uiterlijk zoeken. In sommige opdrachten zoeken ze ‘gewone’ mensen als publiek bij een talkshow, maar soms zoeken ze ook een specifieke look, zoals een sportief iemand, iemand van rond de vijftig jaar met een meer geleefd uiterlijk of mensen die een bepaalde vaardigheid hebben, zoals kunnen schaatsen of dansen. Op het internet vind je diverse castingbureaus waar je je gratis of tegen vergoeding kunt inschrijven, waarna je per mail opdrachten toegestuurd krijgt. Je kunt je inschrijven voor een opdracht als je aan het profiel voldoet en dan is het aan de opdrachtgever of je wordt uitgenodigd. Qua opdrachten kun je denken aan verschillende reclame’s, talkshows, soapseries als Goede Tijden Slechte Tijden en meer.

Dan volgt het moment waarop je wordt uitgenodigd, spannend! Je krijgt een mail met informatie voor de dag zelf, zoals welke kleding je aan moet of moet meenemen naar de set en hoe lang de figuratie ongeveer gaat duren. Soms weet je nog niet precies wat ze gaan opnemen of weet je van tevoren niet eens wie de opdrachtgever is. Vaak vragen ze je ook om de inhoud nog niet te delen totdat de opdracht wordt uitgebracht. Op de set wordt er een korte briefing gegeven wat er ongeveer wordt opgenomen en wat er van de figuranten wordt verwacht. Vervolgens wordt er een plaats aangewezen op de set waar je moet staan of zitten en neem je verschillende takes op, waarbij je soms een taak hebt die je elke take moet herhalen. Denk aan lopen van A naar B, draaien met je hoofd enkele seconden na ‘actie´ of een gesprekje voeren zonder te praten. Na de opdracht teken je voor je aanwezigheid en de privacyrechten bij de medewerkers van het castingbureau of de figurantenbegeleiders en dan zit het figureren er al weer op.

Tussen de verschillende scènes door komt het voor dat je enige tijd moet wachten, soms enkele uren. In mijn ervaring is er dan een wachtruimte ingericht voor figuranten waar je kunt zitten, je spullen kan achterlaten of even kan kletsen met de andere figuranten. Vaak nam ik zelf iets mee ter vermaak en nam ik een thermoskan met thee en wat te eten mee, omdat bij grotere groepen figuranten soms sneller op is dan je denkt of er geen eten op de set aanwezig is. Ondanks dat het verleidelijk is om foto’s van de set of de acteurs te maken is dit verboden, je bent immers aan het werk en er wordt dan ook een professionele houding van je verwacht.

Mijn eerste figuratie was in een videoclip van Gerard Joling, waarbij we in een kerstkoor zouden zingen in een kerk. We moesten hiervoor witte kleding met een feestelijk gevoel meebrengen om mee in de kerkbanken te staan, en kregen witte tunieken aan om in het koor mee te ‘zingen’ achter Gerard Joling. Het was erg tof dat we alle figuratierollen mochten doen met een relatief kleine groep, waardoor het door het wisselende camerawerk lijkt alsof de hele kerk vol met mensen stond, terwijl dit niet het geval was! Gerard was aan het einde bereid om met iedereen op de foto te gaan die dat wilde en was ontzettend aardig tegen iedereen.

Mijn andere figuratie ervaringen zijn meedoen aan een promotievideo voor een popkoor en vrij recent heb ik meegedaan aan een Kerst reclame voor een grote supermarktketen, die binnenkort op televisie zal worden uitgezonden. Tijdens de promotievideo moesten we vooral enthousiast deelnemen aan de koorrepetitie, en voor de supermarkt reclame moest ik voor de opnames met een andere figurant een gesprekje voeren en een stukje lopen van A naar B. Voor je deelname aan het figureren krijg je verschillende bedragen, dit is onder andere afhankelijk van hoelang er gefilmd wordt, of je een taak hebt en of de opdracht op bijvoorbeeld meerdere platforms wordt uitgezonden.

Heb jij wel eens gefigureerd of zelfs geacteerd en heb je daar een leuke of juist minder fijne ervaring in opgedaan? Zou je er meer over willen lezen of heb je vragen? Laat een reactie achter en stel je vraag via sociale media en houd onze website in de gaten voor nieuwe artikelen!

Bron omslagfoto: Wallpaper Flare

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.