Ik ben dol op zingen en zong samen met mijn moeder vaak tweestemmig als we leuke liedjes op de radio hoorden. Ik wilde eigenlijk al veel eerder in een koor zingen, maar vond mijn stem niet goed genoeg en durfde zéker weten geen auditie te doen. Inmiddels zing ik sinds 2018 in een vijfstemmig popkoor, waar je gelukkig geen auditie voor hoefde te doen. Wat vind ik het af en toe nog jammer dat ik niet veel eerder ben begonnen, want het is ontzettend leuk om te doen.

Aan zingen in een koor hangen nog wel eens wat negatieve clichés, zoals dat het stijfjes of saai zou zijn. Ondanks dat ik zelf totaal andere ervaringen heb aan zowel het zelf in een koor zingen als het zien optreden van andere koren, komt het wel eens voor dat sommige koren statisch ogen, niet bewegen of een saai repertoire hebben. Toch heb ik sinds ik zing onder andere heuse rock-, opera- en voetbalkoren voorbij zien komen die echt spectaculaire optredens hebben gegeven! Het repertoire van Popkoor Prestige klinkt qua nummers als wat je zou horen als je Sky Radio aan zou zetten: denk aan the Weeknd, Dua Lipa en Billie Eilish! En stilstaan doen we zeker niet, elk optreden proberen we er een echt feestje van te maken voor het publiek en onszelf.

Zingen in het koor is een fijne manier om te werken aan je zelfvertrouwen, saamhorigheid met een groep en is een hele fijne uitlaatklep voor negativiteit. Met ons koor hebben we ons ook regelmatig ingezet voor goede doelen, zoals Schaatsen voor Daniel en de tocht tegen kanker waardoor je ook nog eens een mooie maatschappelijke functie kunt vervullen. En als bonus heb ik ook nog eens hele unieke dingen mogen doen, zoals figureren in een muziekvideo van Gerard Joling.

Popkoor

Het popkoor waar ik in zing is een landelijk koor met in zo’n beetje elke grote stad in Nederland een koor. Op het repertoire staan bekende Top-40 hits, die drie tot vijfstemmig worden ingestudeerd. Tijdens de repetities wordt gewerkt aan het instuderen van de noten en de tekst, het samen zingen en de dynamiek. Ook wordt er aandacht besteed aan regie en presentatie, want ons popkoor trad voor de pandemie begonnen is regelmatig op. Zo hebben we in 2018 opgetreden tijdens het Late Summer Sound festival en in 2019 tijdens Surfrock en het korenfestival in het Isala Theater.

Repetities

Een keer per week oefen je met je hele koor en thuis kun je wanneer je wil oefenen met oefen-mp’s die door een inzingteam zijn ingezongen, waardoor je niet heel veel kennis nodig hebt van bladmuziek en een heel eind komt met het zo goed mogelijk nazingen. Eens per maand volgt er een bandrepetitie waarbij je met een volledige band de nummers repeteert, wat eigenlijk een soort concert voor onszelf is. We dragen dan onze concertkleding-kleuren: zwart met goud. Bij het toenemen van de corona-maatregelen schakelen ze over naar online repetities, waarmee je gewoon lekker door kunt oefenen.

Optredens

Dan komt het moment dat er een optreden gepland staat. De repetities van de weken ervoor staan in het teken van het optreden, zowel de nummers worden dan strak gerepeteerd, maar ook kijken we welke personen waar in het koor moeten staan, zodat iedereen en elk geluid goed tot zijn recht komt. We oefenen ook hoe we het podium zullen gaan oplopen en onze koorregie per nummer, zodat we met honderd man op het podium zo veel mogelijk dezelfde bewegingen maken. De dag van het optreden checken we nog een laatste keer onze outfits en visagie.. en dan is het moment daar! Iedereen is dan gefocust en zodra de eerste noot wordt gezongen, maakt de spanning langzaam plaats voor plezier. En voor je het weet zit onze setlist er al weer op, is het optreden voorbij en wil je zo snel mogelijk weer optreden!

Heb jij wel eens gezongen in een koor, of twijfel je om die stap te gaan zetten? Hopelijk heeft dit artikel je een beetje op weg geholpen! Zou je meer willen weten over hoe koorzang in zijn werk gaat, of heb je vragen? Stel ze gerust in de comments! Hou onze tips en to-do pagina in de gaten voor leuke activiteiten en tips!

Bron foto’s: Unsplashed

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.