Onlangs heb ik een fijne massage geboekt bij Support Massage. Hier was ik ontzettend aan toe: ondanks mijn inmiddels sportievere leefstijl werk ik grotendeels zittend in een kantoor, waardoor ik lang in dezelfde houding zit. Tel daar werkdruk en een opleiding bij die afgerond moet worden bij op en het recept voor stress was compleet. Shirley Sewbaran is de eigenaar van Support Massage en vertelt me na een massage en een workshop meer over masseren, ontspannen en het hebben van een eigen onderneming.

Er zijn veel verschillende soorten massagetechnieken, aandachtsgebieden waar de massage op ingrijpt en tijdsduren van een massage. Hoe kies je in al dit aanbod nu een massage die het beste bij je past?

Ik krijg regelmatig klanten die last hebben van nek-, schouder- en rugklachten. Zij vertellen dat zij vaak langdurig achter een beeldscherm zitten voor hun werk. Zodra klanten binnen komen en vertellen wat zij doen begint mijn anamnese al: hoe komt iemand over, hoe loopt iemand, hoe staat of zit iemand, sport iemand regelmatig? Als klanten op de massagetafel liggen, dan kijk en voel ik of er bijzonderheden zijn en gaat mijn zoektocht door.

Ik heb wel eens klanten die bijvoorbeeld met de benen over elkaar heen zitten, en dat vanaf dat punt al alles vast zit tot aan de schouders, het hoofd en de nek. Ik raad klanten dan aan om een full body massage te nemen. Alles in het lichaam is aan elkaar verbonden, maar als iemand alleen de nek, schouders en rug zou willen laten masseren, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Ik laat iedereen in de waarde en iedereen is vrij om te kiezen. Ik bespreek met klanten of ze in de avond een ontspanningsmassage willen, bijvoorbeeld met lavendelolie, en in de ochtenden een massage die wat meer verkwikkend is. Het hangt er een beetje van af wat zij die dag nog gaan doen: gaan ze nog sporten of moeten ze werken? Dan weet ik of ik in overleg met de klant een sportmassage kan geven of een ontspanningsmassage.

In oktober 2021 heb je je vijfjarig bestaan van Support Massage gevierd, gefeliciteerd! Hoe bevalt het werken als masseuse, en alles wat daar als zelfstandige ondernemer bij komt kijken?

Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou doen of überhaupt zou durven om te doen. Het is super tof dat ik als zelfstandige mijn eigen tijd kan indelen en dat als ik een massage mag geven, ik die tijd met volle aandacht kan besteden aan klanten. Heb ik al verteld dat ik tot nu toe super inspirerende klanten heb? Het zijn stuk voor stuk klanten met een eigen verhaal. Puur is het juiste woord. Ik leer elke dag en als ik een dag geen massages heb, dan vind ik het leuk om trainingen, workshops, cursussen of opleidingen te volgen. Weet je nog toen alles dicht was? Ik heb toen niet stilgezeten en ben contact blijven onderhouden met mijn klanten. Er waren klanten die het fijn vonden om bijvoorbeeld een uur te wandelen buiten, onder het genot van een kopje koffie/thee voor een coachingsgesprek. Super tof om ook op die manier iets voor anderen te betekenen.

Support Massage Rotterdsm
Bron: Support Massage

Ik vond de massage die je gaf erg ontspannend, ook al moest er soms flink wat stress uit mijn lichaam en moest jij daardoor juist harder aan het werk. Wat maakt voor jou een massagesessie een fijne of positieve ervaring?

Ik zeg vaak tegen klanten die vastzitten: ja, anders heb ik niks te doen´. Ik krijg voldoening tijdens de massages als ik merk dat ik meer beweging krijg in het lichaam van de klant, dat spieren losser worden die voor de massage helemaal gespannen waren en dat alles beter doorstroomt. Als klanten zeggen dat zij zich tijdens en na de massages beter voelen, dan is mijn dag voor 100% geslaagd.

Is er een bepaalde missie of visie die je graag wil uitdragen met Support Massage?

Mijn missie en visie is om mensen te kunnen helpen. Als het gaat om even in het hier en nu te zijn, even te ontspannen, het hoofd te legen, etc. Ik heb gekozen voor de naam Support Massage omdat ik mensen wil supporten in het dagelijks leven. Als zij zich lekker in de vel voelen, dan kunnen zij het beste uit zichzelf halen en wellicht een voorbeeld zijn voor anderen. Op die manier is het goed om bij jezelf te beginnen en mijn droom is dan ook een fijne, gezonde, liefdevolle wereld te creëren met een mooie en duurzame verbinding met onszelf en met elkaar.

Naast het masseren werk je ook met kinderen en onderneem je ontzettend veel leuke dingen. Hoe hou je zelf de balans?

Ik werk op dit moment drie dagen in de week als pedagogisch medewerker en als social worker. Alles buiten deze drie werkdagen werk ik als masseuse. Niet elke dag: dat plan ik samen met klanten in zodat het gunstig voor de klant is qua dag en tijd, maar ook voor mijzelf. Naast het werk vind ik het belangrijk om bezig te zijn met al mijn hobby’s. Ik houd van muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Verder vind ik het altijd ontzettend leuk om met mijn vrienden en vriendinnen creatieve activiteiten te ondernemen. Daar krijg ik super veel energie van.

Support Massage
Bron: Support Massage

Zijn er nog technieken of doelgroepen waar je je graag verder in zou willen specialiseren de komende tijd?

Ik heb voornamelijk zakelijke klanten en de laatste tijd krijg ik meer klanten met burn-out klachten die het fijn vinden om een massage te combineren met een gesprek. Ik wil mij nog meer gaan verdiepen in de wereld van ontspanning. Ik heb de opleiding yoga Nidra gedaan bij AALO en wil dat graag meer inzetten, en me meer verdiepen in lichaamsgericht werken.

Wat zou je mensen willen meegeven die meer balans en ontspanning nodig hebben?

Ik ga geen algemeen advies geven met dat je goed voor jezelf moet zorgen en dat soort dingen: iedereen weet dat en hoe je dat kunt doen, dat staat ook overal geschreven. Er is voor mij een duidelijk verschil tussen theorie en praktijk: elke persoon is anders en elke situatie is anders. Ik kan zelf misschien in gesprek met de ander wel wat voorbeelden geven hoe ik bepaalde dingen doe, of noemen wat ik denk dat iemand zou kunnen helpen. Als klanten hier iets mee kunnen, dan is dat mooi en anders kan ik met ze meekijken of er andere alternatieven zijn.

Hebben jullie nog vragen die je altijd al wilde stellen aan een masseuse, of zijn jullie benieuwd naar zelfstandig ondernemen? Stel ze dan gerust in de comments hieronder en via de sociale media, of neem een kijkje op de website van Support Massage.

Bron omslagfoto: Unsplash

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.