In een wereld waarin alles steeds meer online plaatsvindt gaan hardlopenwedstrijden goed mee met de tijd. Virtuele hardloopwedstrijden zijn een leuke manier om je gemotiveerd te houden voor je trainingsrondjes, om jezelf te belonen met een mooie medaille en om jezelf met andere virtuele hardlopers. Ik deed de afgelopen maanden aan twee virtuele runs mee, via Virtueel NL en VirtualRunners Global/Run for Peace en vertel in dit artikel hoe inschrijven, meedoen en het ontvangen van de medaille werkt.

Virtuele hardloopwedstrijden waren in de pandemie erg toegenomen in populariteit toen alle hardloopevenementen waren afgelast: het was de manier om toch je hardloopschoenen aan te blijven trekken en te trainen naar je gestelde doelen. Virtual runs bestonden ook al langer daarvoor in allerlei afstanden of met specifieke challenges. Het idee is dat je je online inschrijft, je race registreert met een app of sporthorloge en je resultaat uploadt op de website van de aanbieder. Zodra ze het resultaat hebben gecontroleerd kom je in een klassement en kort daarna wordt je medaille naar je thuis gestuurd.

VirtueelNL

Via VirtueelNL zijn er maandelijks leuke medailles te verdienen met allerlei races en specials. Zo is er op dit moment een Snake run, waarbij je zo veel mogelijk km aaneengesloten loopt (hoeveel, dat mag je zelf bepalen), is er een ´let´s burn some sushi´ challenge waarbij je kunt zien hoeveel sushi je verbrand bij allerlei afstanden en kun je voor een afstand kiezen, zoals een 5km, 10km, 21km en zelfs een marathon. Je komt dan in een klassement terecht en meestal sturen zij de medaille binnen een week naar je op. Je kunt er ook voor kiezen om de medaille vooraf te laten versturen, echter kom je dan niet in het klassement terecht. Ik heb mijn vriend en hardloopvriendin verrast met een medaille toen we onze eerste 5 km samen liepen.

VirtueelNL

VirtualRunners Global

In maart deed ik mee aan een charity run van Run for Peace, georganiseerd door VirtualRunners Global. Hier kon je vooraf een gewenste afstand kiezen (van 1km-10km) die je wandelend of hardlopend kon voltooien, waarna je je resultaten handmatig invoert op de website, tezamen met een bewijs (app of sporthorloge). Alle opbrengsten worden gedoneerd aan verschillende goede doelen die de vluchtelingen in Oekraïne steunen. Ik voltooide mijn 5 km op 9 maart en kreeg mijn medaille precies een maand later toegezonden in een mooi pakketje met een bedank-kaartje. Het is tot 17 april nog mogelijk om deel te nemen aan dit evenement.

Voor- en nadelen virtueel hardlopen

Het fijne aan virtueel rennen is vooral dat je alles kan doen wanneer jij het inplant, zonder het lange wachten om een startbewijs te halen of te lopen in drukte, en toch het gevoel te hebben dat je samen een evenement deelt. Dit is met name zo als je rent voor een goed doel, of wanneer je deelneemt aan een klassement. Ik vind het hiermee een volwaardige vervanger voor hardloopevenementen, maar moet ook zeggen dat de sfeer van een hardloopwedstrijd ook zijn leuke aspecten heeft: fysiek samen verzamelen voor je wedstrijd, het wachten op een startschot en de aanmoedigingen van het publiek.. dat zijn de dingen die je bij een virtuele run toch weer kan missen.

Heb jij wel eens deelgenomen aan een virtuele run of een tip? Ik hoor het graag via de comments of sociale media! Op mijn blog post ik over meerdere sportieve evenementen waar ik aan deelneem, zoals recent de Lansingerland Run.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Stephanie (1989) is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie psychologie heeft ze in allerlei verschillende steden gewerkt en veel gereisd in Europa, maar is ze altijd aan Rotterdam verbonden gebleven. Eerder heeft ze geschreven voor Meisjes aan de Maas, een online magazine over Rotterdamse lifestyle. Ook beheert ze het Instagram account mooisuitrotterdamzuid. Voor Catching Up gaat ze graag op onderzoek uit naar nieuwe en unieke plekken, restaurants en winkels. Verder gaat ze graag het gesprek aan met ondernemers of mensen met een bijzonder verhaal.